nuffnang

Saturday, May 7, 2011

Pesta Thai..Mari! Mari! Mari!

Semalam pegi PESTA THAI kat Gelanggang Seni, Kota Bharu....pesta ni telah berlangsung selama 5 hari dari 4 hingga 8 Mei 2011. Memang menariklah Pesta Thai kat sini. Macam-macam ada.. tak payah cerita panjang-panjang, jom kita terus tengok gambar apa yang ada kat sana..

P5063390 P5063457

Gelanggang Seni..tempat pesta berlangsung..dari 10 pagi hingga 11 malam.. aku pegi petang semalam..ramai giler orang..

P5063394

yang paling best kat Pesta Thai ni sebab macam-macam makanan pelik dari sana kita jumpa.. jenis sambal sira kering, tomyam, pulut mangga, ntah apa benda tah macam-macam ada..

P5063392 ni makanan jenis ikan kering  dan ikan bilis yang disira..aku try..sedap jugak rasa dia manis-manis pedas gitu..

P5063393

P5063397kraftangan pun ada.. 

P5063401

‘nam prik kung siap’..yang siap yang tak siap semua ada…hihi

P5063402

‘Nam Prik Kung Krob Samunjai’ pebenda ntah..sedap gak rasa dia makan dengan nasi panas..ramuan dia ikan kering, gajus, cili kering, garam, gula..harga pun bleh tahan weh.. RM10 dalam 250gm je kot.. aku beli =)

P5063396

Aksesori yang menarik..tapi aku tak berminat nak beli

P5063434

ni kat gerai nasi Yarang Ayam Goreng.. aku nampak ramai yang berkerumun kat gerai ni.. tengok-tengok nasi dia habis…huhuhu..frust tak dapat makan.. nampak cam best nasi dia ni..ada iras-iras nasi beriani.. tapi sedap lagi kot..

P5063436

ni rupa nasi dia..P5063437

macam-macam gerai makanan ada… sampai tak tau nak pilih yg mana satu nak makan.. kat bawah ni gerai ‘jansawei nasi kerabu’ atau nasi kerabu 5 cahaya (warna)..

P5063440 P5063441

somtam pun ada..makanan tersohor dari Thailand

P5063447 P5063448

dalam lapar berjalan-jalan disitu, encik suami terasa lapar dan terus beli yang ini..yum..yum..sedap P5063450

banyak picture yang aku captured..tapi tak larat nak upload eh.. kesimpulannya Pesta Thai yang wajib diadakan setahun sekali kat sini memang best ah.. pegi sekali rasa nak pegi lagi.. semalam pun banyak benda gak aku shopping kat sana.. kain baju, makanan, kayu urut, pastu cosmetics yang berasaskan nature’s product pun ada gak dijual.. so korang  yang dok kelantan tu jangan lepaskan peluang berkunjung ke sini… pegi jangan tak pegi.. setahun sekali je beb :)

4 comments:

JIJI YU said...

disebabkan ade somtam maka diri akan wajib pergi esok..

BLADE EDGE said...

salam akak...

som tum ada tak??

aNaYaNa said...

tak pernah n tak dapat nak pegi pun..hukhukhuk..

kakchik@ella said...

geramnya tengokkkkk. dah la kc mmg suka makanan thai. kalo dekat, harus dan wajib kc terjah. hihi