nuffnang

Tuesday, December 7, 2010

Harap-harap kali ni biarla menjadi..

Salam Maal Hijrah buat rakan2 bloggers sekalian..

Fuhh..malam ni baru la dapat menaip entry ni..geram betul siang tadi bilamana line CELCOM berokbeng ni wat hal pulak..ingatkan laptopku dah kena virus..padahal baru je di format semula bulan lepas..rupa2nya sah line berokbeng ni yang lembab (cam ciput..) buktinya? bila aku bawak laptop ni naik ke tingkat atas rumah terus line jadi ok..ooo.nampaknya dia nak dok kat tempat tinggi..lain kali aku naik atas pokok kelapa la kalau mau bertenet ek?..ahaks! *mengarut dah..*maklumla musim hujan skrang kat pantai timur ni kan..agaknya dia pun kena demam selsema jugak la kot .. teehee..

Chopp!!..ada iklan di sini sekejap..

"kisah seorang anak yang duka nestapa kerana ibunya batukkk...kasihan sungguh dia pergi mendapatkan ubaaattt...." 

pernah dengar iklan itu kan? well.. ekceli aku nak bercerita tentang penyakit batuk yang menyerang diriku ni..dah hampir sebulan agaknya kena penyakit batuk2 ini..sungguh berasa tidak selesa.. tekak terasa gatal yang amat..kalau boleh hendak digaru-garu..bila masuk kat tempat aircond lagi la menjadi-jadi batuk ni..nak buat camana ek?oh..sungguh seksa dan memalukan weh..

Aku dah banyak ambik ubat kat klinik..so far tak berenti lagi..tapi kadang2 tu susah jugak nak komited dengan memakan ubat dari doktor itu..sebab? kebanyakan ubat tu membuatkan diriku hendak pingsan..bila makan jer terus mau cari itu bantal dan katil maa..

Harap-harapnya cepat lar sembuh..sudah tidak tahan lagi dengan keadaan ini..paling susah bila aku buka mulut jer terus rasa nak terbatuk..malu kat orang woo..tambah2 kalau kat dalam meeting room..orang asyik dengar batuk kita jer..hookk..hookk..isshh..batuk lagiii..huk~

So far aku amalkan petua ni jer..



potong limau nipis dan ambik airnya..

campurkan dengan satu sudu madu asli..


Sebenarnya baru dua hari aku amalkan petua ni lepas terbaca di dalam  internet ni. Harap2nya kali ni biarlah menjadi petua yang ku amalkan ni.. Amin..


p/s: skarang ni satu family kena penyakit batuk..kat ofis pun ramai yang kena..musim agaknya.


7 comments:

BLADE EDGE said...

salam akak...

biasanya yg semulajadi tu la yg lebih berkesan...semoga cepat sembuh...

Princess Nur said...

w'salam Blade..harap2nya camtu la..

kakchik@ella said...

kakchik penah cuba nur. berkesan tp kena amalkan 2, 3 kali le ... hehe ..

Princess Nur said...

ye ke k'chik? ni pun dah rasa kurang skit ari ni..Alhamdulillah..

SyilAdlin said...

xjadi lah beli celcom berukband...dah banned dah...

akubersamaCahya said...

nur, gune lemon lagi cepat. =)
yg masam lagi berkesan. i'Allah.

Princess Nur said...

ABC:: ye ke kak? lagi masam lg baik ek? ok..nanti try lemon plak..sib baik dh ada dlm peti ais ;)